Kungens hemliga resa, omslag till bok

En roman baserad på Johan Hands dagbok från friarresan till Berlin med Gustav II Adolf


Den 29 april 1620 kliver kungen förklädd till handelsman ombord på sitt fartyg Scepter, för att inkognito ta sig till Berlin och fria till Maria Eleonora.

   Kungen hade bestämt att det var dags för ett avgörande. För att bli framgångsrik fanns det inte något annat sätt än att själv bege sig till slottet i Brandenburg och be om hennes hand.
   Han färdas med endast en handfull följeslagare som oförväget lotsar honom genom ett Tyskland präglat av upptakten till trettioåriga kriget. De bor på värdshus och härbärgen. Aldrig får de stanna, aldrig får de ro. Risken för upptäckt är stor.

   Gustav II Adolfs nyfikenhet leder dem till slott, kyrkor, avlägsna släktingar och mäktiga protestantiska furstar. Som är de på en upptäcktsresa. Vi får följa honom in i prinsessans kammare på nattligt besök, långt borta från familjens vakande ögon. Och vi får vara med på slottet i Berlin, när han till sist övertygar Maria Eleonora och hennes mor om sin sanna kärlek.

 

Boken Kungens hemliga resa är baserad på en av följeslagarnas egenhändiga journal, bevarad på Carolina Rediviva i Uppsala. Genom Johan Hands ögon och penna får vi dag för dag följa resan. Hans dagbok är bearbetad och utvecklad till en historisk roman i stormaktstidens Europa. 


Så här skriver Bokslukerskan_73 i sin recension:


"Om ni gillar historiska romaner som är baserade på verkliga händelser är den här boken verkligen att rekommendera."


Boken finns att köpa i e-bokhandeln och går att beställa hos alla bokhandlare.


Författare:  Johan Gyllenswärd Titel: Kungens hemliga resa Format: 155x228 mm Kartonage Antal sidor: 251 Utgivningsår: 2020 ISBN: 9789151964812